Wczoraj wieczorem zapytałam Marka co zjadłby na sobotnie śniadanie. Jego odpowiedź była trochę przerażająca. Chciał pizzę. Postanowiłam po części spełnić jego oczekiwanie i o poranku przygotowałam mu omlet a’la pizza. Za to między innymi lubimy weekendowe poranki. Tylko wtedy możemy w kuchni przyrządzić takie śniadanie. Na co dzień, w nawale   CZYTAJ WIĘCEJ

Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. To dość mozolne zajęcie ale lepiej poświęcić temu więcej czasu, by potem nie mieć niemiłej niespodzianki podczas jedzenia. Makrelę rozdrobnić palcami (można tez użyć widelca). Na patelni rozgrzewamy oliwię z oliwek. Szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojoną   CZYTAJ WIĘCEJ

Słoninę oraz boczek pokroić drobno. Jeśli jest skóra – odcinamy ją. Na niedużym ogniu najpierw smażymy słoninę. Gdy wytopi się już sporo tłuszczu tzn. skwarki słoniny będą w nim pływać należy dodać boczek. Po około 10 minutach smażenia na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie nabierać złotego   CZYTAJ WIĘCEJ

Paprykę myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oliwie z oliwek z dodatkiem cukru, ziół prowansalskich i szczypty soli. W międzyczasie kroimy w plastry pieczarki. Zdejmujemy podsmażoną paprykę z patelni. I nakładamy na nią pieczarki. Obsmażamy je na tej samej oliwie, z dodatkiem szczypty soli. Rozbijamy 4   CZYTAJ WIĘCEJ

Jajka ugotować na twardo. Obrane jajka oraz żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Paprykę pokroić na drobną kostkę, a następnie przesmażyć na maśle. Smażyć tak długo, aż nie zacznie miejscami się brązowić. Wymieszać dokładnie: jajka, ser żółty, paprykę oraz majonez. Całość doprawić solą i pieprzem. Należy uważać z solą,   CZYTAJ WIĘCEJ

  Ogórki pokroić drobno, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić pieprzem i solą. Znakomicie smakuje z bagietką