Nie godzi się aby nasza butla do wina stała pusta. Dlatego od razu jak zlaliśmy wino z ryżu i rodzynek postanowiliśmy przygotować kolejne. Tym razem robiliśmy wino z pomarańczy. Wyszło wytrawne. Trafiło do butelek, które z kolei powędrowały do piwnicy. Czytaj więcej o tym jak powstawało nasze wino z pomarańczy.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

12 tygodni – tyle czasu robiło się nasze kolejne wino. Tym razem robiliśmy je z ryżu i rodzynek, z dodatkiem wielu ziół i przypraw, dzięki którym uzyskaliśmy całkiem dobrego wermuta. Tak naprawdę produkcję rozpoczęliśmy w połowie stycznia, kiedy to przygotowaliśmy rozczyn drożdżowy. Do butelki po winie nasypaliśmy pół szklanki ryżu (wcześniej   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Wczesną jesienią rozpoczęliśmy pędzenie naszego pierwszego winka. Posłużyły nam do tego jasne winogrona z naszej działki. W 10-litrowej butli powstał trunek, który niedawno rozlaliśmy do butelek. Wino smakuje wybornie. Bardzo fajnie wyczuwalny jest w nich smak, zapach i aromat winogron. Młode wino, po malutkiej degustacji, trafiło oczywiście do piwnicy, gdzie   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jeżyny myjemy, wrzucamy do pojemnika, zalewamy zsiadłym mlekiem. Dodajemy cukru i miksujemy. Do picia od razu. Z naszej ilości wyszły ok. 4 szklanki pysznego koktajlu!   POLECAMY INNE NASZE KOKTAJLE: Koktajl malinowy: Koktajl arbuzowo-lodowy: Koktajl truskawkowy:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy do szklanki. Można kosztować od razu po przygotowaniu. Na górę możemy dodać troszkę bitej śmietany. Całość dekorujemy kilkoma malinami.

Sezon na truskawki już się skończył. Na targu można jeszcze kupić te pyszne owoce. Zanim ich cena osiągnie astronomiczne kwoty warto zrobić sobie jeszcze koktajl, by zachować w pamięci jego pyszny smak. Tym bardziej, że ciepła pogoda dodatkowo zachęca do picia takich pyszności. Sposób przygotowania oczywiście bajecznie prosty – miksujemy   CZYTAJ WIĘCEJ

Pyszny i orzeźwiający napój, w sam raz na wakacyjne upały. Do dzbanka z wodą wrzucamy pokrojoną w plastry limonkę. Wyciskamy do tego dużą cytrynę. Całość słodzimy czterema łyżeczkami cukru i mieszamy. Odkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Można też dodać kostki lodu.

Kategorie:

Polecamy smaczny i orzeźwiający napój z arbuza, lodów i mleka. W sam raz na upalne, letnie popołudnia. Kroimy arbuza w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Dolewamy mleko oraz lody i mieszamy ze sobą całość. Po przygotowaniu na górę możemy dać gałkę lodów. Do spożycia od razu. Z podanej ilości   CZYTAJ WIĘCEJ