Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny  zapach i smak. Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego.   CZYTAJ WIĘCEJ

Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem z szynkowaru Mięso oczyścić z błon i powięzi. Czosnek rozgnieść w prasce, a następnie połączyć z solą, octem, oliwą, majerankiem i chili. Tą gęstą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Mięso przełożyć do szynkowaru. Założyć pokrywę i umieścić termometr   CZYTAJ WIĘCEJ

Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. To dość mozolne zajęcie ale lepiej poświęcić temu więcej czasu, by potem nie mieć niemiłej niespodzianki podczas jedzenia. Makrelę rozdrobnić palcami (można tez użyć widelca). Na patelni rozgrzewamy oliwię z oliwek. Szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojoną   CZYTAJ WIĘCEJ

Słoninę oraz boczek pokroić drobno. Jeśli jest skóra – odcinamy ją. Na niedużym ogniu najpierw smażymy słoninę. Gdy wytopi się już sporo tłuszczu tzn. skwarki słoniny będą w nim pływać należy dodać boczek. Po około 10 minutach smażenia na patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie nabierać złotego   CZYTAJ WIĘCEJ

Schab umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Obtoczyć dokładnie w cukrze starając się wmasować cukier w mięso. Zamknąć w szczelnym naczyniu. My wykorzystaliśmy naczynie szklane. Odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu w naczyniu powinno zebrać się sporo syropu. Należy go odlać. Naczynie oraz schab umyć i dokładnie   CZYTAJ WIĘCEJ

Postanowiliśmy w końcu postawić pierwsze samodzielne kroki w wędzeniu. W minioną sobotę wybraliśmy się na działkę, by uwędzić wcześniej peklowaną szynkę. W niezbyt skomplikowanej, prostej, stworzonej przez wujka na domowe potrzeby, wędzarni dymiliśmy aż miło. Oj, było zimno. Okropnie zmarzliśmy. W dodatku zastała nas ciemność, co zresztą widać na zdjęciach Ale   CZYTAJ WIĘCEJ

Jajka ugotować na twardo. Obrane jajka oraz żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Paprykę pokroić na drobną kostkę, a następnie przesmażyć na maśle. Smażyć tak długo, aż nie zacznie miejscami się brązowić. Wymieszać dokładnie: jajka, ser żółty, paprykę oraz majonez. Całość doprawić solą i pieprzem. Należy uważać z solą,   CZYTAJ WIĘCEJ

  Ogórki pokroić drobno, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić pieprzem i solą. Znakomicie smakuje z bagietką