Mięso pokroić w paseczki. Dodać do niego jogurt naturalny i trzy łyżki czerwonej pasty curry. Wymieszać dokładnie i odstawić na przynajmniej pół godziny. Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Wędzone chili pokroić i wrzucić na patelnię. Następnie dodać marynowane mięso wraz   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Leczo, to jedna z naszych ulubionych potraw. Zazwyczaj przyrządzamy ją z czerwonej słodkiej papryki. Ostatnio zafundowaliśmy sobie jednak wersję na ostro, wykorzystując troszkę papryczek chili, pochodzących z tegorocznych działkowych zbiorów. Paprykę myjemy i kroimy na paseczki. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut. Kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy bez tłuszczu, bo ten zawarty   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso należy umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą. Umieścić w naczyniu i zalać pozostałą częścią marynaty. Najlepiej jest tak przygotowane mięso pozostawić na całą noc w lodówce.  Jeśli nie ma już na to czasu, to należy odstawić mięso w chłodne   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony.  My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Zalać sosem sojowym oraz sosem chili. Wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę i cebulę cienko poszatkować. Na patelni bądź woku rozgrzać oliwę z oliwek. Przesmażyć na niej czosnek. Gdy będzie przybierał złotawą barwę dodać cebulę. Po   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

To nie jest przepis na nieudaną pizzę bez sera. Nie jest to też uboga wersja kebaba. Lahmaczun, bo o nim mowa, to pyszne tradycyjne tureckie danie, niezasługujące na to, by mylić je z czymkolwiek innym (chociaż potocznie i tak nazywana jest turecką pizzą). Z podanej ilości składników powinno wyjść 7   CZYTAJ WIĘCEJ

Rozpoczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy ją na oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki bulionu. Na koniec   CZYTAJ WIĘCEJ

Umyte pieczarki kroimy drobno. Podsmażamy na oliwie. Zdejmujemy z patelni. Pokrojoną w drobną kostkę paprykę podsmażamy na patelni po pieczarkach. Kurczaka myjemy, a następnie osuszamy. Kroimy na nieduże paseczki. Do kurczaka dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i paprykę oraz pokrojoną drobniutko cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, curry, majeranek i   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso myjemy, kroimy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek (2 łyżki oliwy). Przesmażone przekładamy do garnka. Tłuszcz pozostawiamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu pozostałym po mięsie na patelni. Po przesmażeniu dodać do mięsa, a na tej samej patelni smażyć pokrojone   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Zaczynamy od sprawdzenia czy czasem we wnętrzu kaczki nie znajdują się podroby. Jeśli tak, to należy je wyjąć, gdyż w tym przepisie nie będą one wykorzystywane. Kaczkę myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy ją obficie majerankiem, solą oraz pieprzem. Wnętrze kaczki również solimy i pieprzymy. Następnie do jej środka wkładamy jak   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na patelni na rozgrzanych dwóch łyżkach masła. Dodać zamrożony szpinak. Doprawić pieprzem, solą oraz rozmarynem i odparować całą wodę. Plastry schabu rozbić i przyprawić z obu stron pieprzem i solą. Na każdy plaster nałożyć porcję szpinaku oraz pokrojonego w kostkę sera typu feta. Zwinąć   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: