Zapiekane pomidory wypełnione farszem z twarogu, ziemniaków oraz oliwek. To idealna, lekka, pomidorowa letnia przekąska. Nieobrane ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obrać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie i dodać do ziemniaków. Dodać również rozdrobniony twaróg, posiekaną natkę pietruszki oraz CZYTAJ WIĘCEJ
Smażona kania to jedno z najlepszych dań, kojarzące się Gosi z beztroskimi młodzieńczymi wakacjami na wsi. Po zebraniu kani pamiętajcie aby od razu odrywać nogi – dzięki temu kapelusz, który będziecie smażyć, nie zrobi się gorzkawy. Kapelusze oczyszczamy dokładnie. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem. Kanie można przekroić na mniejsze CZYTAJ WIĘCEJ
Szpinak umyć. Poszatkować na kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Sparzyć we wrzącej wodzie. Masło roztopić, dodać odsączony szpinak i rozgnieciony czosnek. Dusić ok. 15-20 minut. Roztrzepać śmietanę z jajkiem i połączyć z uduszonym szpinakiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto i rozwałkować. Za pomocą szklanki wykroić koła z CZYTAJ WIĘCEJ
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Nie wyrzucać go, ale odłożyć. Cebulę pokroić w krostę i przesmażyć na oliwie. Dodać miąższ cukinii. Odparować wodę. Dodać odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Tuńczyka, jeśli nie był rozdrobniony, należy rozdrobnić. Dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wcześniej uszykowane łódeczki CZYTAJ WIĘCEJ
Całą tajemnicą tego przepysznego dania jest znakomity sos, który nadaje niezwykłego smaku, aromatu i tworzy jego klimat. Proste danie na obiad, które powinno zaspokoić każde podniebienie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Studzimy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oliwie. Do cebulki CZYTAJ WIĘCEJ
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 15 minut. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojone ziemniaki, obsmażamy przez 5 minut. Ściągamy i na tej samej patelni obsmażamy cukinię przez 5 minut. Następnie dodajemy do tego wcześniej obsmażone ziemniaki oraz CZYTAJ WIĘCEJ
Cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do utłuczonych ziemniaków oraz twarogu. Całość wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem oraz solą. Mikserem wymieszać wszystkie składniki ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste należy dolać mleka.Ponieważ ciasto zawiera już olej nie trzeba go używać do smażenia. Jedynie przed CZYTAJ WIĘCEJ