Uwielbiamy wszelkie kasze. Od kaszy bulgur, przez gryczaną, po kuskus. Gdybym to ja miała wskazać swoją ulubioną, to byłaby to kasza jęczmienna. Oto przepis na szybki i pyszny dodatek do potraw właśnie z tą kaszą. Z podanych składników otrzymamy cztery solidne porcje. Do wody dodać sól, curry i kurkumę. Zagotować. Gdy się CZYTAJ WIĘCEJ
Proponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego tak często stosujemy go w naszej kuchni. Olej rzepakowy w połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami tworzy wyrazistą i CZYTAJ WIĘCEJ
W zeszłym roku po raz pierwszy samodzielnie przygotowaliśmy chlebki do żurku na wielkanocne śniadanie. Co prawda zajmuje to trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekkich i puszystych garnuszków. No i zaoszczędzimy trochę czasu na zmywaniu w święta. Talerzyki zjemy, więc CZYTAJ WIĘCEJ
Cebulę pokroiłam w kostkę. Marchewkę i jabłko starłam na tarce. Jabłko najlepiej zetrzeć zaraz przed dodaniem na patelnię, żeby nie ściemniało. Kapustę odsączyłam z soku. Poszatkowałam ją na mniejsze części. Na maśle podsmażyłam cebulę, dodałam kapustę i chwilkę jeszcze przesmażałam. Dodałam marchewkę i starte jabłko. Następnie dolałam wody, do częściowego odparowania i CZYTAJ WIĘCEJ
Jedną z najciekawszych papryczek, jakie w tym roku hodowaliśmy w ogródku były papryczki aji limo, znane u nas bardziej jako papryczki lemon drop. Osiągają od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli są ok. 10-15 razy ostrzejsze od papryczki jalapeno bądź przyprawy tabasco. Wyglądają i smakują znakomicie. Mają CZYTAJ WIĘCEJ
Ta kapusta nie jest jedyną wersją kapusty zasmażanej jaką zdarza nam się serwować. Według tego przepisu przygotujecie delikatną, nietłustą kapustę na ciepło. Jak ją przygotować? Kapustę poszatkować. Poszatkowaną kapustę zalać dwoma litrami wody. Dodać łyżkę soli oraz trzy łyżki cukru. Całość zagotować i na wolnym ogniu pod przykryciem gotować 10 CZYTAJ WIĘCEJ
W tym roku na działce hodowaliśmy m.in. papryczki chili golden cayenne. Postanowiliśmy zrobić osobny sos tylko z tego gatunku. Golden cayenne osiąga od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli ok. 15 razy więcej niż papryczki jalapeno bądź przyprawa tabasco. Papryczki golden cayenne są nieco ostrzejsze od swojej CZYTAJ WIĘCEJ
To najpyszniejsze cebularze jakie jedliśmy. Cebulka niemal rozpływa się w ustach. Sera daliśmy tylko troszeczkę, dzięki czemu jego spieczony posmak jest fajnie wyczuwalny, natomiast nie jest dominujący. Najlepiej smakują na zimno, bez żadnych sosów! Drożdże rozpuścić w letnim mleku (temperatura około 40°C). Dodać cukier i odstawić. Rozczyn powinien podwoić swą CZYTAJ WIĘCEJ
Polecamy proste i nieskomplikowane danie śląskiej kuchni, które powinno urozmaicić Wasze menu. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy. Pokrojoną cebulkę smażymy na smalcu. Dodajemy do niej pokrojoną drobno kapustę kiszoną. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kapustę podsmażoną z cebulką. Wszystko mieszamy oraz doprawiamy pieprzem i CZYTAJ WIĘCEJ
Tradycyjnie, jak przy sosie do hamburgerów mamy do czynienia z jednym z najkrótszych przepisów na naszym blogu: Wszystkie składniki sosu wymienione powyżej należy wymieszać ze sobą Zobacz przepisy na inne nasze SOSY
To będzie jeden z najkrótszych opisów na naszym blogu: Wszystkie składniki podane powyżej dokładnie ze sobą wymieszać
Ugotowane ziemniaki ubijamy i odstawiamy. Surowe trzemy, odsączamy na drobnym sitku albo przez lniany worek. Płyn, który powstał odstawiamy na chwilę. Sok zlewamy, a skrobię, która pozostała na dole dorzucamy do naszych ziemniaków. Następnie mieszamy gotowane i starte ziemniaki ze sobą. Ugotowane powinny być jeszcze ciepłe. Dodajemy szczyptę soli oraz CZYTAJ WIĘCEJ