Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy   CZYTAJ WIĘCEJ

Wobec tak pysznego i kolorowego deseru nie da się przejść obojętnie. Co prawda jego przygotowanie zajmuje trochę czasu ale za to jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić problemów. Spotkaliśmy się z kilkoma nazwami tego deseru. Niektórzy nazywają je czaplą, inni śmietanowcem. Dla nas jednak to kalejdoskop. Robienie deseru   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać chłodne masło i posiekać je dokładnie nożem. Dodać jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe owinąć folią i na godzinę odstawić do lodówki. Posiadam jedynie metalowe foremki (w rozmiarze większym niż foremki na muffiny). Musiałam więc je przygotować do pieczenia serniczków. Posmarowałam je tłuszczem, a   CZYTAJ WIĘCEJ

Polewę czekoladową przygotowujemy za pomocą „kąpieli wodnej”. To bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Do przeprowadzenia całej operacji potrzebujemy dwóch garnków. Do jednego wsadzamy składniki naszej polewy, czyli czekolade oraz masło. Wsadzamy go do drugiego garnka, z wodą i gotujemy bez przykrycia. Czekoladę podgrzewamy   CZYTAJ WIĘCEJ

Jeżyny myjemy, wrzucamy do pojemnika, zalewamy zsiadłym mlekiem. Dodajemy cukru i miksujemy. Do picia od razu. Z naszej ilości wyszły ok. 4 szklanki pysznego koktajlu!   POLECAMY INNE NASZE KOKTAJLE: Koktajl malinowy: Koktajl arbuzowo-lodowy: Koktajl truskawkowy:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy do szklanki. Można kosztować od razu po przygotowaniu. Na górę możemy dodać troszkę bitej śmietany. Całość dekorujemy kilkoma malinami.

Sezon na truskawki już się skończył. Na targu można jeszcze kupić te pyszne owoce. Zanim ich cena osiągnie astronomiczne kwoty warto zrobić sobie jeszcze koktajl, by zachować w pamięci jego pyszny smak. Tym bardziej, że ciepła pogoda dodatkowo zachęca do picia takich pyszności. Sposób przygotowania oczywiście bajecznie prosty – miksujemy   CZYTAJ WIĘCEJ

Dwie galaretki przygotowujemy zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Czekamy aż trochę przestygną. W międzyczasie przygotowujemy sobie pucharki, do których wrzucamy po ok. 10 malin. Gdy nasze galaretki już ostygły zalewamy nimi – do połowy pucharków – nasze maliny. Część pucharków zalewamy jednym smakiem galaretki, drugą część- drugim. Czekamy   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Żółtka ubić z cukrem (zrobić kogiel mogiel). Dodać serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć delikatnie z masą mascarpone oraz 20ml amaretto. Do zimnej kawy dodać 50ml amaretto. Amaretto oczywiście można zastąpić innym ulubionym alkoholem. Bardzo dobrze smakuje ten deser z dodatkiem likieru kawowego. Połowę biszkoptów zanurzyć   CZYTAJ WIĘCEJ

Polecamy smaczny i orzeźwiający napój z arbuza, lodów i mleka. W sam raz na upalne, letnie popołudnia. Kroimy arbuza w kostkę. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Dolewamy mleko oraz lody i mieszamy ze sobą całość. Po przygotowaniu na górę możemy dać gałkę lodów. Do spożycia od razu. Z podanej ilości   CZYTAJ WIĘCEJ