Mięso pokroić w paseczki. Dodać do niego jogurt naturalny i trzy łyżki czerwonej pasty curry. Wymieszać dokładnie i odstawić na przynajmniej pół godziny. Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Wędzone chili pokroić i wrzucić na patelnię. Następnie dodać marynowane mięso wraz   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne.  Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na   CZYTAJ WIĘCEJ

Leczo, to jedna z naszych ulubionych potraw. Zazwyczaj przyrządzamy ją z czerwonej słodkiej papryki. Ostatnio zafundowaliśmy sobie jednak wersję na ostro, wykorzystując troszkę papryczek chili, pochodzących z tegorocznych działkowych zbiorów. Paprykę myjemy i kroimy na paseczki. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut. Kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy bez tłuszczu, bo ten zawarty   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso należy umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą. Umieścić w naczyniu i zalać pozostałą częścią marynaty. Najlepiej jest tak przygotowane mięso pozostawić na całą noc w lodówce.  Jeśli nie ma już na to czasu, to należy odstawić mięso w chłodne   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony.  My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Zalać sosem sojowym oraz sosem chili. Wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę i cebulę cienko poszatkować. Na patelni bądź woku rozgrzać oliwę z oliwek. Przesmażyć na niej czosnek. Gdy będzie przybierał złotawą barwę dodać cebulę. Po   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso kroimy na małe nieregularne kawałki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz trzy łyżki przyprawy do gyrosa. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę drobno kroimy. Przygotowujemy patelnię z pokrywką (przyda się za chwilę). Przesmażamy na niej cebulę, dodając jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy ryż i i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zalewamy bulionem, który można   CZYTAJ WIĘCEJ

Zapiekane pomidory wypełnione farszem z twarogu, ziemniaków oraz oliwek. To idealna, lekka, pomidorowa letnia przekąska. Nieobrane ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obrać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie i dodać do ziemniaków. Dodać również rozdrobniony twaróg, posiekaną natkę pietruszki oraz   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

To nie jest przepis na nieudaną pizzę bez sera. Nie jest to też uboga wersja kebaba. Lahmaczun, bo o nim mowa, to pyszne tradycyjne tureckie danie, niezasługujące na to, by mylić je z czymkolwiek innym (chociaż potocznie i tak nazywana jest turecką pizzą). Z podanej ilości składników powinno wyjść 7   CZYTAJ WIĘCEJ

Rozpoczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy ją na oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki bulionu. Na koniec   CZYTAJ WIĘCEJ

Groch przepłukać. Zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Do garnka włożyć kości, ziele angielskie, jałowiec oraz liście laurowe. Zalać wodą i gotować około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjąć kości. Obrać i pokroić znajdujące się na nich mięso. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić. Wytopiony tłuszcz zlać. Można go   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: