Mięso pokroić w paseczki. Dodać do niego jogurt naturalny i trzy łyżki czerwonej pasty curry. Wymieszać dokładnie i odstawić na przynajmniej pół godziny. Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Wędzone chili pokroić i wrzucić na patelnię. Następnie dodać marynowane mięso wraz CZYTAJ WIĘCEJ
Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na CZYTAJ WIĘCEJ
Leczo, to jedna z naszych ulubionych potraw. Zazwyczaj przyrządzamy ją z czerwonej słodkiej papryki. Ostatnio zafundowaliśmy sobie jednak wersję na ostro, wykorzystując troszkę papryczek chili, pochodzących z tegorocznych działkowych zbiorów. Paprykę myjemy i kroimy na paseczki. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut. Kiełbasę kroimy w kostkę. Przesmażamy bez tłuszczu, bo ten zawarty CZYTAJ WIĘCEJ
Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę CZYTAJ WIĘCEJ
Mięso należy umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą. Umieścić w naczyniu i zalać pozostałą częścią marynaty. Najlepiej jest tak przygotowane mięso pozostawić na całą noc w lodówce. Jeśli nie ma już na to czasu, to należy odstawić mięso w chłodne CZYTAJ WIĘCEJ
Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się CZYTAJ WIĘCEJ
Mięso pokroić na drobne kawałki. Zalać sosem sojowym oraz sosem chili. Wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę i cebulę cienko poszatkować. Na patelni bądź woku rozgrzać oliwę z oliwek. Przesmażyć na niej czosnek. Gdy będzie przybierał złotawą barwę dodać cebulę. Po CZYTAJ WIĘCEJ
Mięso kroimy na małe nieregularne kawałki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz trzy łyżki przyprawy do gyrosa. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę drobno kroimy. Przygotowujemy patelnię z pokrywką (przyda się za chwilę). Przesmażamy na niej cebulę, dodając jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy ryż i i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zalewamy bulionem, który można CZYTAJ WIĘCEJ
Zapiekane pomidory wypełnione farszem z twarogu, ziemniaków oraz oliwek. To idealna, lekka, pomidorowa letnia przekąska. Nieobrane ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obrać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie i dodać do ziemniaków. Dodać również rozdrobniony twaróg, posiekaną natkę pietruszki oraz CZYTAJ WIĘCEJ
To nie jest przepis na nieudaną pizzę bez sera. Nie jest to też uboga wersja kebaba. Lahmaczun, bo o nim mowa, to pyszne tradycyjne tureckie danie, niezasługujące na to, by mylić je z czymkolwiek innym (chociaż potocznie i tak nazywana jest turecką pizzą). Z podanej ilości składników powinno wyjść 7 CZYTAJ WIĘCEJ
Rozpoczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy ją na oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki bulionu. Na koniec CZYTAJ WIĘCEJ
Groch przepłukać. Zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Do garnka włożyć kości, ziele angielskie, jałowiec oraz liście laurowe. Zalać wodą i gotować około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjąć kości. Obrać i pokroić znajdujące się na nich mięso. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić. Wytopiony tłuszcz zlać. Można go CZYTAJ WIĘCEJ