Święta za pasem. Szukacie dekoracyjnej słodkości na świąteczny stół? Polecamy muffinkowe baranki. Z ich przygotowaniem jest troszkę zachodu, jednak możecie być pewni, że takie muffinki będą prawdziwym hitem. Ciasto na muffiny przygotowujemy mieszając ze sobą osobno składniki „mokre” (olej, jajko, mleko) i osobno składniki „suche” (mąka, cukier, proszek do pieczenia,   CZYTAJ WIĘCEJ

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Ciasto wyrabiać do czasu aż zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki powietrza (około pół godziny). Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać koła o zróżnicowanej wielkości. Każda róża będzie składała się z trzech kół. W naszym przypadku średnice kół to 6, 4 i 2 cm. Na kołach wykonać   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy   CZYTAJ WIĘCEJ

Ilość podana powyżej wystarczy na naprawdę bardzo dużo babeczek. Proporcja jest taka, ponieważ zawsze pieczemy je w ilościach niemal hurtowych. Dlaczego?  Bo wykorzystujemy je zarówno do święconki, jak i na wielkanocny stół. Dajemy je też rodzinie. Jeżeli nie planujecie takiego rozdawnictwa, to polecamy zrobienie babeczek z połowy porcji. 1. Białka   CZYTAJ WIĘCEJ

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać chłodne masło i posiekać je dokładnie nożem. Dodać jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe owinąć folią i na godzinę odstawić do lodówki. Posiadam jedynie metalowe foremki (w rozmiarze większym niż foremki na muffiny). Musiałam więc je przygotować do pieczenia serniczków. Posmarowałam je tłuszczem, a   CZYTAJ WIĘCEJ

Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza (ok. 30 minut). Ciasto cienko rozwałkować i pokroić radełkiem na kawałki szerokości 2-3 centymetrów i długości 10-15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć. Smażyć na   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Zawsze na święta robimy mnóstwo pierników. Dlatego miejcie na uwadze, że podane powyżej proporcje składników są co najmniej jak dla pułku wojska. Dlatego, jeżeli chcecie je zrobić tylko dla siebie – zastosujcie odpowiednią proporcję (dzieląc na 3). My robimy mnóstwo pierniczków, ponieważ odbarowujemy nimi rodzinę i znajomych. A i tak   CZYTAJ WIĘCEJ

Przyszedł do Was święty Mikołaj? U nas był, zostawił ciastka pierniczkowe. Chcecie też takie? Oto tajna receptura Mikołaja. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać mleko, cukier, kakao oraz przyprawy do pierników. Gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszać cały czas. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane.   CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowywanie tych ciasteczek należy zacząć od uszykowania karteczek z wróżbami. My umieściliśmy na karteczkach w większości chińskie przysłowia. Oto nasz zestaw: Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego Błąd leży w pośpiechu Budząc się przed budzikiem nie próbuj zasypiać ponownie Czas   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie przestudzone roztopione masło. Czekoladkę pokroić na drobne kawałeczki. Można wykorzystać również gotowe dropsy czekoladowe. Czekoladę, orzeszki oraz płatki połączyć z ciastem. Jednorodną masę formować w kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczone kulki układać na blasze wyłożonej papierem do   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Po raz pierwszy zdarzyło się, że pichciliśmy z kimś trzecim Ania zdradziła nam tajniki przepysznych maślanych rogalików z powidłami śliwkowymi. Mają dwie zalety: Po pierwsze bardzo łatwo je zrobić, po drugie są przepyszne! Do zrobienia ciasta potrzebujemy białego sera, masła i mąki. Wszystko w proporcji jeden do jednego. Nasze składniki   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Smaczne kruche babeczki wypełnione masą krówkową i zalane czekoladą są znakomite na każdą okazję. Niebo w gębie! Jak je robimy? Do przesianej mąki dodajemy cukier. Na mące układamy masło, siekamy je. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez godzinę. Jeśli dysponujemy silikonowymi foremkami na   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: