Dodane przez: jakugotujesz DNIA: sty - 7 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g surowych tartych ziemniaków
  • sól
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia&Marek Kategorie:
    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Ugotowane ziemniaki ubijamy i odstawiamy. Surowe trzemy, odsączamy na drobnym sitku albo przez lniany worek. Płyn, który powstał odstawiamy na chwilę. Sok zlewamy, a skrobię, która pozostała na dole dorzucamy do naszych ziemniaków.

    Następnie mieszamy gotowane i starte ziemniaki ze sobą. Ugotowane powinny być jeszcze ciepłe. Dodajemy szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną.

    Po wymieszaniu „kulamy” kluski ;-)

    Gotujemy w garnku wodę. Solimy ją. Kluski wrzucamy i gotujemy, aż będą miękkie, czyli po ich wypłynięciu na górę czekamy jeszcze około minutki.

    Kluski powinny mieć szary kolor. Będą tym ciemniejsze im więcej tartych ziemniaków będzie w naszym cieście.

    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Tarte kluski

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply