Dodane przez: jakugotujesz DNIA: sie - 15 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 5-6 dużych pieczarek
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia (ok 1/4 łyżeczki)
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • świeżo zmielony pieprz
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Omlet

    Omlet

    Paprykę myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy ją na łyżce oliwie z oliwek z dodatkiem cukru, ziół prowansalskich i szczypty soli.

    W międzyczasie kroimy w plastry pieczarki.

    Zdejmujemy podsmażoną paprykę z patelni. I nakładamy na nią pieczarki. Obsmażamy je na tej samej oliwie, z dodatkiem szczypty soli.

    Omlet

    Omlet

    Rozbijamy 4 jajka, oddzielając białka od żółtek. Do żółtek dodajemy śmietankę, mąkę oraz proszek do pieczenia i pieprz. Do białek dodajemy natomiast 1/3 łyżeczki soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka roztrzepujemy. Delikatnie łączymy potem obie masy.

    Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem połówki łyżki oliwy. Wlewamy połowę masy jajecznej. Wykładamy na nią połowę pieczarek i połowę papryki. Smażymy na wolnym ogniu. Po trzech minutach zakrywamy patelnię pokrywką (żeby ścięła się góra) – na dwie minuty. Potem przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

    Ta porcja wystarczy na dwa omlety.

    Omlet

    Omlet

     

    Omlet

    Omlet

    Zobacz również przepis na omlet a’la pizza:

    Omlet a'la pizza

    Omlet a’la pizza

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. Magda pisze:

      Tez pysznie wygląda, ja unikam mąki, więc robię bez niej:)

    2. Ania pisze:

      Wygląda pysznie! Do tego ta puszystość!

    Leave a Reply