Pewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”.

Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie w Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj.

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Grecy byli pierwsi

Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi.

Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy trafiły pomidory. Z czasem zaczęto je wykorzystywać do produkcji sosu do pizzy.

Prawdziwy „boom” na pizzę rozpoczął się po 1898 roku. Wtedy to powstała jedna z najprostszych i najbardziej znanych pizz świata – Margherita. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Przygotował ją Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol.

Pizza składała się z klasycznych składników, kolorami reprezentującymi narodowe włoskie barwy (czerwony, biały, zielony): pomidory, ser mozzarella i bazylię.

 Zastrzeżona Margherita z certyfikatem

Pizza z brokułem i serem pleśniowym

Pizza z brokułem i serem pleśniowym

Od 2009 roku pizza neapolitańska jest zastrzeżonym przez Komisję Europejską wyrobem. Została ona oficjalnie oznaczona symbolem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Jest to jedyny rodzaj pizzy oznaczony certyfikatem. Jej sposób przygotowania i składniki są opisane w specjalnej normie.

Oryginalna może powstawać tylko z lokalnych składników:

  • pomidorów San Marzano,
  • mozzarelli z mleka bawolic,
  • mąki – typu 0 lub drobnej zmielonej 00,
  • drożdży neapolitańskich lub browarniczych.

Ciasto musi być wyrabiane ręcznie. I tak też formowane. Jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Znaczenie ma też drewno, którym pali się w piecu. Może być tylko dębowe.

Polacy kochają pizzę

Dziś pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Również w Polsce. Z danych Instytutu Badań Pollster wynika, że 96% Polaków jada pizzę, a 73% z nich je ją przynajmniej raz w miesiącu (dane za wirtualnemedia.pl).

Polacy najczęściej zamawiają pizzę z dowozem do domu – 40%. Pizzę w lokalu je 26%. Co piąta osoba robi pizzę samodzielnie, piekąc ją w domu. Nikogo pewnie to nie zdziwi – jesteśmy w tej grupie:)

Pizza z grilowanym bakłażanem i mozzarellą

Pizza z grilowanym bakłażanem i mozzarellą

Jednym z kluczowych elementów pizzy jest ciasto. Zdecydowana większość (63%) woli pizzę na cienkim cieście. Od razu podrzucamy dwa przepisy na ciasto. Sprawdzone, pewnie, zawsze wychodzi.

Równie ważny jest też sos. Tu również podsyłamy dwa sprawdzone przepisy:

 

 Wszystkim świętującym 9 lutego Światowy Dzień Pizzy życzymy smacznego!

I podsyłamy kilka inspiracji :)

Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:
Categories: Blog

Leave a Reply