Pewnie zdziwiłby się Raffaele Esposito, gdyby wiedział, że upieczona przez niego w 1898 roku pierwsza pizza Margherita stanie się jedną z najpopularniejszych potraw świata. Pewnie zdziwieni byliby też i Grecy oraz Rzymianie, którzy jeszcze w czasach starożytnych wypiekali pierwsze „pizzę”.
Jeżeli myślimy o ojczyźnie pizzy, to bez wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie w Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj.
Grecy byli pierwsi
Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi.
Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy trafiły pomidory. Z czasem zaczęto je wykorzystywać do produkcji sosu do pizzy.
Prawdziwy „boom” na pizzę rozpoczął się po 1898 roku. Wtedy to powstała jedna z najprostszych i najbardziej znanych pizz świata – Margherita. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Przygotował ją Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol.
Pizza składała się z klasycznych składników, kolorami reprezentującymi narodowe włoskie barwy (czerwony, biały, zielony): pomidory, ser mozzarella i bazylię.
Zastrzeżona Margherita z certyfikatem
Od 2009 roku pizza neapolitańska jest zastrzeżonym przez Komisję Europejską wyrobem. Została ona oficjalnie oznaczona symbolem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Jest to jedyny rodzaj pizzy oznaczony certyfikatem. Jej sposób przygotowania i składniki są opisane w specjalnej normie.
Oryginalna może powstawać tylko z lokalnych składników:
- pomidorów San Marzano,
- mozzarelli z mleka bawolic,
- mąki – typu 0 lub drobnej zmielonej 00,
- drożdży neapolitańskich lub browarniczych.
Ciasto musi być wyrabiane ręcznie. I tak też formowane. Jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Znaczenie ma też drewno, którym pali się w piecu. Może być tylko dębowe.
Polacy kochają pizzę
Dziś pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Również w Polsce. Z danych Instytutu Badań Pollster wynika, że 96% Polaków jada pizzę, a 73% z nich je ją przynajmniej raz w miesiącu (dane za wirtualnemedia.pl).
Polacy najczęściej zamawiają pizzę z dowozem do domu – 40%. Pizzę w lokalu je 26%. Co piąta osoba robi pizzę samodzielnie, piekąc ją w domu. Nikogo pewnie to nie zdziwi – jesteśmy w tej grupie:)
Jednym z kluczowych elementów pizzy jest ciasto. Zdecydowana większość (63%) woli pizzę na cienkim cieście. Od razu podrzucamy dwa przepisy na ciasto. Sprawdzone, pewnie, zawsze wychodzi.
Równie ważny jest też sos. Tu również podsyłamy dwa sprawdzone przepisy:
Wszystkim świętującym 9 lutego Światowy Dzień Pizzy życzymy smacznego!
I podsyłamy kilka inspiracji
-
Pizza z brokułem i serem pleśniowym
-
Pizza z grillowanym bakłażanem i mozarellą
-
Pizza z tuńczykiem, oliwkami, cebulą i kukurydzą